2. syyskuuta 2014

Sepelkyyhkyjahdissa

Sepelkyyhkyjahdin paras sesonki on meneillään juuri nyt - ainakin jos katsoo kalenteria. Aiempina vuosina juuri näihin aikoihin sepelkyyhkyt ovat alkaneet parveutua ja maisemassa pitäisi näkyä suurehkoja kyyhkyparvia. Tänä vuonna asiat ovat toisin. Elo-syyskuussa olen nähnyt vain yhden 15 linnun parven ja muutamia 5-10 linnun parvia. Tänä vuonna sepelkyyhkysaaliit ovat poikkeuksellisen tiukassa. Onneksi säät ovat kuitenkin olleet suosiollisia.

Aivan yksin ei ole maastossa tarvinnut olla. Valtaisat naakkaparvet kajattavat aamunkoitteessa äänekkäästi.

Muutama päivä sitten puolivuotissynttäreitä viettänyt Sissi alkaa olla jo iso tyttö. Se haastaa Nalaa koko ajan aina vain kovemmin. Nala on niin kiltti, että se ei juuri puolustaudu. Ainoastaan ruokakuppi ja noudettu saalis saavat Nalan puolustautumaan. Tällöin Sissi väistää kyllä kiltisti heti.

Eilinen oli käänne kohti parempaa. Sain ensimmäisen kyyhkyn sitten elokuun 11. päivän.

Takapihalla myös Sissi pääsi tutustumaan taas kyyhkyyn. Kylmän linnun käsittely sujuu Sissiltä oikein nätisti ja hyvällä otteella.

Viime syksynä käyttööni ottamat pussikaaveet ovat tulleet jäädäkseen. En oikein keksi enää mitään syitä käyttää näissä hommissa perinteisiä muovikaaveita.

Yksi pussikaaveiden kätevimpiä ominaisuuksia on, että tukikeppi on kiinteästi kaaveessa kiinni. Siten kaavesetin asettelu ja korjaaminen pois hoituu näppärän nopeasti.

Lue lisää pussikaaveista seuraavista aiemmista tarinoista:

Tänään lähdin taas toiveikkaana aamulennolle vähän ennen kuutta. Pujopensaiden keskeltä löytyi hyvä passipaikka. Pujo on paksu- ja sitkeärunkoisena passipaikan suojakasviksi hyvä, koska se kestää katkeamatta koirien liikkeitä. Lisäksi pujo on juuri sopivan korkeaa, että sen sekaan pääsee piiloutumaan reppujakkaran kanssa ja samalla joka suuntaan näkee hyvin.

Aamusta kehkeytyikin saalismäärän osalta yksi kaikkien aikojen suurimpia. Myös Sissi pääsi ensimmäistä kertaa ikinä oikeisiin noutohommiin, kun passin vierestä liiteli harakka. Helppo 15 metrin nouto. Hienosti meni.

Niin siitä saalismäärästä - sain yhteensä viisi pulua, kolme sepelkyyhkyä, kolme varista ja sen Sissin noutaman harakan. Pussikaaveet toimivat kerrassaan hienosti. Pulu on näemmä kotiutunut näille kulmille tosissaan. Ensimmäiset pulusaaliit sain pari vuotta sitten. Saalista tietysti ihmeteltiin koirien kanssa ja Nala näytti opettavan Sissille yhtä sun toista linnuista.

Vaikka tämän päivän lintusaalis oli tosiaan määrällisesti suuri, on sepelkyyhkyjen parveutumistilanne kyllä erikoinen - joko ne menivät vai ovatko ne vasta tulossa?

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla