30. kesäkuuta 2014

Lakeuden Noutajien kesäleiri

Viime viikonloppuna Vimpelin Vieresniemessä pidettiin Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen kesäleiri. Minäkin osallistuin viikonlopun tapahtumiin Nalan ja erityisesti Sissin kanssa. Tapahtumaan osallistui vajaa nelisenkymmentä koiraharrastajaa ja varmasti ainakin saman verran koiria. Sissin kaltaiselle nuorelle ja kokemattomalle pennulle tämmöiset tapahtumat ovat mahtavia tilaisuuksia sosiaalisen kehittymisen kannalta. Sosiaalista kehittymistä taisi saada myös Sissin isäntä.

Tässä tarinassa kertaan viikonlopun tapahtumia. Sain tätä tarinaa varten hienoja valokuvia Johannalta ja Timolta. Kiitos molemmille!

Aluksi yleisiä tunnelmia...
Vieresniemen alue on Vimpelin pohjoispuolella, aivan Lappajärven rannassa. Alue sopi tämmöisen tapahtuman järjestelypaikaksi hienosti. Rantasaunan laiturilta oli hyppykielto.

hyppykielto

Pahaksi onneksi Nala ei hyppykieltomerkkiä osannut tulkita.

laiturihyppy

Nala ja Sissi olivat enimmäkseen vapaana koko viikonlopun. Kyllä näillä luontopolun väylillä oli kiva kiihdytellä.

labbisten spurttailua

Ja välillä typykät ottivat ihan rennosti vaan.

labradorinnoutaja

Näyttelytreenit
Sunnuntaiaamuna osallistuimme näyttelytreeneihin. Minähän en ole koskaan ollut näyttelyjutuissa mukana, joten tämä oli minulle aivan ensimmäinen kosketus näihin touhuihin. Näyttelyssä koiran pitäisi seurata sievästi sivulla ja ravata lennokkaasti.

labradorinnoutajan pentu näyttelytreenissä
labradorinnoutaja hienosti hihnassa
"Kehäjuoksemisen" jälkeen harjoiteltiin hieman myös koiran seisottamista.
labradorinnoutaja näyttelyposeerauksessa

VEPE-treenit
Leirin mielenkiintoisinta seurattavaa olivat vesipelastus eli VEPE-treenit. Vesipelastusta harrastavat koirat koulutetaan mm. noutamaan ajelehtiva vene rantaan ja pelastamaan hukkuva tai tajuton uhri vedestä kuiville. Minusta oli yllättävää, miten nopeasti useimmat koirat hoksasivat, mistä tässä hommassa oli oikein kyse.

VEPE-treeniä

Yksi sunnuntain harjoituksista oli ajelehtivan veneen vetäminen rantaan. Hieno laji!

labradorinnoutaja vetää veneen rantaan

Tutustuminen varikseen
Meidän kannaltamme ehkäpä se tärkein treeni oli noutajien metsästyskokeisiin liittyneet treenit. Halusin antaa tämän viikonlopun aikana Sissille mahdollisimman paljon riistakontakteja. Samalla kotioloissa olen näyttänyt riistaa hyvin säästeliäästi. Vain pari kertaa ollaan leikitty jotain pientä siiven kanssa. Nyt olisi siis ensimmäinen kerta, kun otetaan käsittelyyn kokonaiset linnut.

labradorinnoutaja tutustuu riistaan

Alusta lähtien varis näytti olevan aivan ihana kapistus pitää suussa.

labradorinnoutaja ja varis

Huomioiden Sissin nuoren iän teimme tavallisesta reilusti helpotettuja harjoituksia. Hakualueen maastoon lähdimme molemmat etsimään riistaa. Pysyttelin koiran lähellä ja kannustin sitä hakemaan. Niinpä Sissi löysikin maastosta pari varista. Lisäksi teimme noin 20 metrisen jälkitreenin, jossa olin myös tukena maastossa. Hajujäljen päästä löytyi varis hienosti, jota alla olevassa kuvassa kannellaan ylpeänä.

labradorinnoutaja kantaa varista

Varsinaisten tekemisten lisäksi keskityttiin myös odottamiseen. Tarkkailtiin muiden tekemisiä ja otettiin rennosti.

pieni labradorinnoutaja

Vesitreenejä
Noutajien metsästyskokeiden yksi tärkeä ulottuvuus on vesityö. Kun tapahtumapaikka oli heti järven rannassa, osallistuimme virallisiin harjoituksiin ja niiden lisäksi myös pieniin omatoimitreeneihin. Rannalla oli hieno tarkkailla muiden tekemisiä.

labradorinnoutajan malttitreeni

Lauantaina navakka tuuli nosti melkoiset aallot. Ne eivät Sissiä haitanneet. Lokki tuli vedestä käteen oikein nätisti.

labradorinnoutajan pentu aallokossa

Sunnuntaina tuuli laantui ja samalla myös noutomatkat vähän pidentyivät.

labradorinnoutajan vesityöt

Kyllä tämmöisten treenipäivien jälkeen uni maittoi. Sissi löysi paikkansa teltassa jalkojeni välistä makuupussin päältä. Sitä otetaan heti ihmeellisiä erivapauksia, kun ollaan pois kotoa.

labradorinnoutaja nukkuu

Lopuksi:
Lakeuden Noutajien kesäleiri oli hieno kokemus, josta tuli paljon uutta oppia ja mukavia uusia tuttavuuksia. Mikä tärkeintä, koirille nämä tapahtumat ovat kehittäviä - raskaita, mutta kehittäviä. Iso kiitos kaikille tapahtuman järjestäjille.

Lisäksi pitää sanoa toinen tärkeä juttu: kaikille noutajille näin nuorena tehtävät riistatyöt eivät varmasti sovi. Sissinkin kanssa sai olla tarkkana, ettei se kuumuisi liikaa variksista. Itse otan nyt pitkähkön tauon kaikesta riistaan liittyvästä. Keskitymme perusasennon hiomiseen ja muuhun arkiseen.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla