4. kesäkuuta 2013

Laadukkaita metsästyselokuvia Ruotsista

Ruotsalainen parivaljakko Ulf Lindroth ja Andreas Norin ovat parin viime vuoden aikana julkaisseet neljä metsästyselokuvaa, jotka sain katsottavakseni suoraan tekijöiltä itseltään. Kaikille neljälle elokuvalle tyypillistä on kunkin metsästysmuodon syvällinen ja havainnollinen esittely. Tavallisiin jenkkimetsästysleffoihin verrattuna juuri tietosisältö on näissä metsästyselokuvissa todella hyvällä tasolla. Siksi näitä metsästyselokuvia voi suositella myös kokeneemmille harrastajille. Tässä tarinassa esittelen jokaisen elokuvan lyhyesti ja esittelyjutun vierestä löytyy kyseisen metsästyselokuvan traileri.

Lindroth/Norinin metsästyselokuvat

Sepelkyyhkyn kaavemetsästys - Duvjakt med bulvaner:
Kyyhkyjahtiin keskittyvä keväällä 2013 ilmestynyt "Duvjakt med bulvaner" on poikien uusin metsästyselokuva ja taattua Lindroth/Norin -kamaa. Saalista saadaan runsaasti ja onnistuneen kyyhkyjahdin peruselementit esitellään hyvin seikkaperäisesti. Itselleni tämä metsästysmuoto on aiemmasta jo hyvin tuttu. Silti löysin muutamia uusia näkökulmia erityisesti kuvien asetteluun. Samalla omat havainnot kyyhkyjahdin onnistumisen peruselementeista saivat vahvistusta.

Aiempiin tuotoksiin verrattuna tässä metsästyselokuvassa on mukavan hurttia huumoriakin - Ulf mm. sadattelee avoimesti lapasesta lähtevää koiraa ja kiroilee ruotsalaisen hillityllä arvokkuudella ohiammuttuja lintuja. Kannattaa huomata, että tässä metsästyselokuvassa keskitytään vain peltopyyntiin, eikä mm. lepopuumetsästyksestä puhuta mitään. Duvjakt med bulvaner -metsästyselokuva on niin tuore julkaisu, että tätä tarinaa kirjoittaessa sitä ei ollut vielä saatavilla suomeksi tekstitettynä.

Metson latvajahti:
Metson latvajahti -metsästyselokuva on ilmestynyt viime vuoden lopulla. Näistä neljästä metsästyselokuvasta tämä pätkä jää minulle etäisimmäksi. Tässä metsästyselokuvassa korostuu suomalaisen ja ruotsalaisen metsästyskulttuurin erot - Suomessa kanalintujahtikausi ehtii loppua ennen kunnon latvalintuaikoja. Toisekseen elokuvasta käy ilmi sekin, että ruotsalainen metsokanta on melko rajulla tasolla.

Ketun Houkuttelu - oikea ääni oikeassa paikassa
Ketun Houkuttelu -metsästyselokuva on ketun pillittämisen huipputeos! Tässä pätkässä Ulfin syvällinen tietämys ketun käytöksestä, pillittämisen tyyleistä ja tavoista pääsevät oikeuksiinsa. Itse olen katsonut tämän pätkän moneen otteeseen ja joka kerralla opin jotain pientä uutta. Tämän metsästyselokuvan opit toimivat muuten pohjana viime talven kettuonnistumiselleni.

Hanhien metsästys kaaveilla
Hanhijahtielokuva on Lindroth/Norinin ensimmäinen metsästyselokuva. Jo siinä Ulf ja Andreas ovat löytäneet rauhallisen ja seikkaperäisen tyylinsä. Minulle pillittämisen opetus oli tämän elokuvan tärkeintä antia. On myös hieno seurata, kuinka nopeasti Ulf saa korjattua tilanteen pieleen menneen ennakkosuunnittelun jälkeen.

Lopuksi:
Lindroth/Norin -metsästyselokuvia voi suositella kaikille elokuvien metsästysmuodoista kiinnostuneille. Maisemat ovat komeita, saalista saadaan ja Ulf selostaa tarkasti, miksi sitä saalista saatiin. Myös metsästyksen eettinen puoli on mielestäni hyvällä tolalla - koiria käytetään aina mahdollisuuksien mukaan ja saalis poimitaan talteen tehokkaasti. Näitä metsästyselokuvia on erityisen kiva katsella näin kesän kynnyksellä ja fiilistellä jo nurkan takana odottavaa uutta jahtikautta. Riskinä näissä metsästyselokuvissa on, että näistä oppiikin jotain.

Nämä videot esitellään myös hieman toisenlaisesta perspektiivistä Terveiset Ravintoketjun huipulta -blogissa. Käy vilkaisemassa toinen mielipide sieltä.

Lähetä kommentti

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla