13. huhtikuuta 2012

Takamaiden lukemisto: Linnut äänessä

Takamaiden lukemisto -sarjassa on taas ajankohtainen kirja esittelyssä. Lintujen kevätmuutto on kiihkeimillään ja tulokkaita näkyy maastossa, pellolla ja vesistöissä nyt tiheämmin kuin muina vuodenaikoina. Osa linnuista on näkyvästi esillä, osa piilottelee ja niistä kuulee vain heleän laulun. Siksi Linnut äänessä -kirja on juuri nyt pinnalla.
Laulujoutsenpari keväisessä joessa

Linnut äänessä -kirja esittelee 150 pohjolan yleisintä lintulajia valokuvin. Mikä tärkeintä, jokaisesta linnusta on mukana myös ääninäyte. Kirjaan on liitetty soitin, josta voi kuunnella kullakin sivulla esitetyn linnun äänen. Tämä lähestymistapa lintukirjamaailmaan on aivan uusi ja piristävä.
Linnut äänessä -kirjan kansi

Soittimen käyttö on helppoa. Sivun ylälaidassa näkyvä tunnistenumero valitaan soittimesta ja toistopainike soittaa valitun äänen.

Arvio:
Linnut äänessä (ISBN: 9789513155599) on mainio kirja ääninäytteidensä vuoksi. Kirjan valokuvat ovat laadukkaita ja esittelytekstit tiiviitä ja napakoita kokonaisuuksia. Varsinaisena perinteisenä lintukirjana ja tunnistusoppaana kirjan anti jää silti vähän ohueksi. Mutta tämän kirjan paras juttu onkin äänipuoli. Varsinkin vähän näkymättömämpien pikkulintujen lauluääni jää monesti tunnistamatta ja tähän kirja tarjoaa aivan mainiota apua. Myös perheen jälkikasvun kanssa kirjaa on kiva selailla ja tutustua pihamaan tirppoihin näinkin.

6. huhtikuuta 2012

Tehdään huuhkaja

Keväinen varisjahti on tärkeää riistanhoitotyötä. Varikset ja harakat ovat tehokkaita pesärosvoja, jotka putsaavat varsinkin sorsien pesät rannoilta. Riistalintujen munien lisäksi riettalintujen suihin katoaa helposti myös muiden lintujen jälkikasvu - varsinkin isokuovi ja töyhtöhyyppä kärsivät varislintujen tuhotöistä. Myöhäisen kevään varisjahti on tehokkainta huuhkajan avulla. Pöllö on varisten vihollinen ja ne haluavat ajaa pedon tiehensä. Siksi askartelin huuhkajan. Tässä kirjoituksessa vähän vinkkejä huuhkajan rakenteluun.

Huuhkajan teko alkaa routaeristelevyjen liimailulla. Routaeristelevy on tavallista styroksia kestävämpää, eikä lopputulos ole liian painava. Levyjen mitat olivat 60x50 ja levyjä liimailin yhteensä 12 kappaletta. Liimaksi sopii monenlaiset aineet, mutta Sikaflex on varmasti myös veden ja iskunkestävää tavaraa.
Huuhkajan vartalon liimailua

Liimauksen jälkeen aloitin jo sahailemaan hyypiän muotoja, kunnes hoksasin, että kiinnityssalko oli unohtunut. Levypaali piti siis ratkoa keskeltä auki ja upottaa alumiiniputki paikoilleen. Alumiiniputki on sähkötarvikkeena myytävää 40 millistä Japp-putkea. Tästä kohtalaisen edullista materiaalista on kätevä tehdä kestävä, kevyt ja helposti kuljetettava salko. Putken jatkaminen on kätevää erillisillä jatkosmuhveilla. Itselleni tuli yhdeksän metrinen salko. Sen luulisi riittävän alkajaisiksi.
Huuhkajan vartalon liimailua

Kun putki oli liimattu paikalleen, jatkoin sahaamista. Toimivimmat työkalut olivat selkäsaha ja taipuisateräinen avaimenreikäsaha.
Huuhkajan vartalon sahailua

Kun muodot alkoi olla kohdillaan, päällystin pöllön vaaleanruskealla teddykankaalla. Pyöreiden muotojen ja siitä seuranneen asettelu- ja leikkauspähkylöinnin vuoksi tässä työvaiheessa vierähti aika monta tuntia. Kiinnitin kankaankin Sikaflexillä.
Houkutinhuuhkajan vartalon päällystämistä

Lopulta teddykangas asettui paikoilleen ja alkoi yksityiskohtien viilaus. Olin tilannut "oikeat" huuhkajan lasisilmät englantilaisesta verkkokaupasta, jossa oli myynnissä erilaisia eläinten täyttämiseen tarkoitettuja värkkejä. Mustalla ja tumman ruskealla spriiliukoisella tussilla huuhkajan väritys alkoi saada lopullisen ulkoasun.
Houkutinhuuhkajan vartalon värittämistä tussilla

Pitäähän huuhkaimella nokkakin olla. Vuolaisin sen pikaisesti koivuhalosta ja tussasin mustaksi. Kulmakarvoiksi liimasin viimesyksyisen rusakon korvat, joita värjäsin tussilla tummemmiksi. Korvien sisälle laitoin paksun rautalangan tueksi, mutta en ole kovin tyytyväinen lopputulokseen. Pitää miettiä myöhemmin parempaa kiinitystapaa. Löytyisikö lukijoilta ideoita?
Houkutinhuuhkajan pää ja yksityiskohtia

Tältä se valmis lopputulos sitten näyttää. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen. Päästä tuli vähän turhan iso ja muutenkin pöllö on ehkä vähän turhan leveä. En osannut huomioida teddykankaan paksuntavaa vaikutusta. Mutta eiköhän tämä toimi kuitenkin.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Sivuprofiili on minusta aika onnistunut.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Samoin selkäpuolelta pölvästi näyttää hyvältä.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Askarteluprojektin kustannuksista vähäsen:
- Routaeristelevyt oli ilmaisia, sain ne naapurista.
- Teddykangas maksoi 5,50€
- Silmät 13,90€ postikuluineen
- Tussit euron pari kappaleelta
- Sikaflex 221 10€/tuubi. Tuubeja meni projektissa vajaa kolme.
- 9 metriä alumiiniputkea ja muhvit maksoivat yhteensä 60€
Eli mikään kovin halpa kokonaisuus tästä ei tullut. Toivottavasti härveli kuitenkin kestää käyttöä vuositolkulla. Alumiinisalkoa voin hyödyntää syksyllä myös kyyhkyjahdissa, joten sille tulee vähän muutakin käyttöä.

Päivitys 20.7.2013
Huuhkaja toimii käytännössä oikein hyvin. Silti minun pitää tehdä uusi kehitysversio talvella. Huuhkajan kyljet ja rinta ovat liian tasaisia ja pöllö on siksi hyvin herkkä tuulelle. Pienillä tasaisten pintojen pyöristämisillä uskon huuhkajan pysyvät puun latvassa vielä paremmin. Samoin päätä voisi pienentää vähän.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla