28. helmikuuta 2012

Muistoja (2/3)

Muistoja-sarjassa kurkistellaan menneisiin muistoihin kalastuksen merkeissä. Kalastus oli nuoruusvuosina valtavan merkityksellinen harrastus. Tosin se rajoittui enimmäkseen vain kesäkalastukseen - pilkillä en käynyt juuri koskaan. Tässä kirjoituksessa ollaan siis haavi auki kalajuttujen äärellä.

Haukihan se kalareissujen perussaalis oli. Minä en mikään kovin kova saamamies koskaan ollut - enkä ole sitä vieläkään. Kaverini sai kerran seitsemän haukea perättäisillä heitoilla eräästä kutuperukasta ja sai yli 20 haukea samassa, kun itse pyydin lähes tyhjää. Vaikka kateus kalvoi mieltä, ystävyys pysyi. Sininen 13 senttinen Rapala oli silloin maaginen taikakalu, jota ilman ei voinut kalaan lähteä. Vaan osui joskus minullekin haukia kohdalle. Tämä tasan viisikiloinen tuli vuonna 1995 mereltä napaten hopeiseen Outa-lusikkaan.
TapiolanTakamailla.com virvelihauki viisi kiloa

Hauki on todellinen ahmatti. Sain tämän kiloisen hauen isolla professorilla vuonna -90. Hauen suupielestä pilkotti melko kookkaan särjen pyrstö. Särki oli hauen vatsassa vielä täysin sulamaton ja silti hauki tavoitteli isosta uistimesta lisää syötävää.
TapiolanTakamailla.com kiloinen virvelihauki ja särki

Kotiseudun perhokalastusmaisemaa.
TapiolanTakamailla.com jokimaisemaa

Heittokalastus oli aikanaan kohtalaisen monipuolista toimintaa: merellä virvelöitiin haukia, lähijoilla perhosteltiin lähinnä harjuksia ja lähes joka kesä käytiin jossain pidemmällä reissulla pohjoisessa taimenten perässä. Lohen kalastukseen en oikein koskaan innostunut, vaikka niitäkin lähialueiden joesta olisi voinut tavoitella. Lohia nähtiin usein, kerrankin kaverin kanssa pommitettiin koskessa pintakäyntiä, jota luultiin isoksi harjukseksi. Totuuus paljastui, kun muutaman metrin päässä hyppäsi ilmaan komea ja iso kirkaskylkinen lohi. Painoa sillä oli varmasti lähempänä kymmentä kiloa. Saalismielessä tämä taimen on kuitenkin jäänyt mieleen parhaiten. Se oli pohjoisen reissun saalis vuonna -91. Painoa oli vähän reilu toista kiloa ja kala oli todella kaunismuotoinen - hienot värit, komean leveä muoto ja pieni koukkuleuka ja kaikki.
TapiolanTakamailla.com kiloinen perhotaimen

Tämä parikiloinen taimen vuodelta -92 on edelleen suurin taimeneni. Se näyttää kuvassa jotenkin pieneltä, mutta se oli kuitenkin 60 senttinen. Kala nappasi koskesta mustakeltaiseen marabou-leechiin. Kuvassa on muuten päälläni kahluuhousut, jotka meinasivat kerran viedä jopa hengen. Olin keväisellä tulvivalla koskella virvelöimässä ja uistin jäi pohjaan. Lähdin kahlaamaan sitä pois, liukastuin ja nopea virta kaappasi mukaansa. Kylmä vesi salpasi hengityksen ja kahluuhousuihin jäänyt ilma käänsi minut ylösalaisin. Siinä sitä lasketeltiin hyistä koskea pitkin kuin korkki jalat kohti taivasta. Jotenkin siitä kuitenkin pääsi kääntymään ja selvisin rantaan alempana virrassa. Uistin jäi sille tielleen, mutta vapa pysyi ehjänä kädessä rantaan asti. Vaarallisia vehkeitä.
TapiolanTakamailla.com parikiloinen perhotaimen

Puitteiltaan hulppein kalareissu tehtiin Lätäsenolle vuonna 1994. Sinne ja takaisin lenneltiin oikein kopterilla.
TapiolanTakamailla.com Lätäsenon kopterikyyti

Pohjoisessa perhonheittäminen oli helppoa, kun takatilaa oli riittävästi. Lätäsenon reissu meni vähän pieleen kelien puolesta. Keskellä heinäkuuta jäämereltä tuli kylmä rintama ja reissun aikana sateli jopa rännänsekaista lunta. Meinasi tulla vähän kylmä keskellä kauneinta kesää.
TapiolanTakamailla.com Lätäseno

Sitten vähän tuoreempaa kuva-aineistoa vuodelta 2004. Tämän ja aiempien kuvien välissä on muutettu pois kotoa, opiskeltu ja työn syrjään päästy kiinni. Uusilla asuinseuduilla on mukava joki, johon istutetaan kirjolohta. Kirrejä tuntuu saavan parhaiten vihreän ja keltaisen sävyisillä pikkuvaapuilla: Nils Mastereilla, Salmoilla ja sen sellaisilla.
TapiolanTakamailla.com virvelikirjolohi nils masterilla

Heittokalastus on nykyään vähän taka-alalla. Metsästys, perhe, koiran koulutus ja työt vie aikaa niin, että kalalle ei oikein enää meinaa ehtiä. Varsinkin syyshauen kalastus mereltä ja perhokalastus kokonaisuutena on jäänyt käytännössä täysin pois. Silti kalastuksella on aina paikka sielussa - sen verran monenlaisia kokemuksia on matkan varrella mieleen kertynyt. Uutena juttuna olen alkanut käydä jonkin verran pilkillä. Vuonna 2009 tähän tuli erityisesti kipinää, kun mereltä tuli 1,6 kiloinen pilkkihauki. Melko mukava taistelupari pienen pilkkivavan ja ohuen siiman kanssa. Kohtapa ne kevään parhaat pilkkikelit olisivatkin taas edessä.
TapiolanTakamailla.com pilkkihauki

Muistoja-sarjan viimeisessä osassa kertoilen sitten metsästystarinoita

24. helmikuuta 2012

Muistoja (1/3)

Ulkoilmaharrastaminen puri minua jo nuorella iällä. Löysin kaapista valokuva-albumin, johon oli kerätty huolellisesti valokuvia 80- ja 90 lukujen metsästys- ja kalastusretkiltä. Skannasin parhaat palat ja päätin tekaista näistä pienen tarinasarjan tänne blogiinkin. Nämä kuvat tuovat mieleen paljon huikeita muistoja "entisiltä" ajoilta.

Tästäpä se kaikki alkoi. Kuva on otettu vuonna 1980 tai -81 ja isän käsissä on ensimmäinen virvelihaukeni. Jos en ihan väärin muista, niin uistimena oli ruskeaselkäinen 8 cm Nils Master Invicible ja virvelinä musta Daiwan umpikela. Erityisesti muistan sen paniikkikelauksen, kun hauki kelattiin veneeseen. Kuvatessa minua näemmä kiinnosti haukea enemmän veneen ohjaaminen. Tuollainen ruskea vakosamettilippis olisi kyllä nykyäänkin aika hieno päähine!
erämuistoja hauki moottorivene

Maisema- ja muita tunnelmakuvia ei paljon näpsitty. Elettiin filmikamera-aikaa ja filmiähän piti säästellä, kun rullalla oli vain 24 ruutua kuvattavaksi ja taisipa se olla mukamas kallistakin. Joskus maisemiakin piti kuitenkin vähän kuvailla. Tämä kuva on mereltä vuonna -89, kun elokuussa oltiin haukijahdissa karikoiden reunoilla.
maisemakuva merimaisema

Kotitalon lähellä oli pienehkö joki, jossa oli oikein mukavasti harjuksia. Perhokalastus ja perhonsidonta oli tärkeä juttu nuorena. Harreja narrattiin varsinkin erilaisilla pintaperhoilla: Nalle Puh, Brown Sedge ja Europa 12 olivat kovaa kamaa. Kuvassa on 600 grammainen 38,5 senttinen harjus, jonka sain vuoden 1991 heinäkuussa. Aikojen eteneminen näkyy erityisesti vaatevalinnoissa - nykyään en farkuissa perhokalalle hevin menisi.
perhoharjus harjusjoki perhokalastus Harri

Vuodelta 1991 on myös tämä riekon ja metson saaliskuva. Metsosta muistan sen teettäneen kovasti töitä, kun se jäi haavakoksi ja juoksi edellä "satoja metrejä" - siltä se ainakin nyt tuntuu. Metsästysharrastukseni alkoi vuonna 1988. Siihen aikaan kausi eteni aina perinteisellä kaavalla: 10. elokuuta kyyhkyjahtiin, 20. elokuuta sorsien perään ja 10.9 eteenpäin pelkkää kanalintujahtia ja jäniksiä. Nykyään touhut menee tässäkin suhteessa vähän toisin: viime syksynä viimeinen sorsa tuli itsenäisyyspäivänä ja teerijahdissa kävin vain kahdesti.

Kirjoittelen seuraavassa tarinassa erityisesti kalastukseen liittyvistä muistoista ja kuvista. Sarjan kolmannessa tarinassa keskitytään sitten metsästykseen.

21. helmikuuta 2012

Riistakameroiden huoltopuuhia

Tämän kertaisessa riistakamerajutussa kamerat ovat kotona telakalla. Edellisen kuvausjakson myötä toin kamerat kotiin. Yhtäältä halusin rakennella kameroille "linnunpöntöt" vesi- ja kuurasuojiksi ja toiseen kameraan piti tehdä ohjelmistopäivityskin. Tässä kirjoituksessa lyhyesti tarinaa näistä huoltotöistä.

Scout Guard SG560K-8M -riistakamera sai itselleen tämän näköisen suojan. Vaikka riistakamerat sinällään ovat vesitiiviitä, katos ja seinät varmasti suojaavat kameraa pahimmalta kosteudelta. Suojien rakenne on perin yksinkertainen. Tallista löytyi sopiva pätkä kestopuuta, josta sahailin seinät, takaseinät ja katon.
Scout Guard SG560K-8M sääsuoja

Scout Guard MG582-8M lähettävän riistakameran malliin piti tehdä reikä kattoon antennia varten. Tälle kameralle tein vähän leveämmän katon ja seinät. Tämä kameramalli taltioi videoon myös äänen ja tavoittelin näillä seinillä parempaa tuulen suojaa.
Scout Guard MG582-8M sääsuoja

Jotta kameroiden käyttö olisi kätevää, kiinnitin sivuseinät puutappliitoksilla. Näin kameran muistikorttiin ja asetuksiin pääsee käsiksi ilman, että koko revohka pitäisi ottaa puusta pois.
Scout Guard SG560K-8M sääsuoja

Lähettävän kameran rakenne on vähän erilainen. Siksi vain toinen seinä on irrotettava. Tässä puutappijutussa on kyllä se riski, että ne turpoaa ulkona niin, että seiniä ei saa enää irti ehjänä. Toivottavasti nämä lautasuojat kuitenkin toimii edes auttavasti. Erinäisistä verkkokaupoista löytyy myös kameramallikohtaisia teräksestä tehtyjä suojalaatikoita, joilla estetään mahdolliset kameravarkaudet tehokkaammin.
Scout Guard MG582-8M sääsuoja

Tein myös ohjelmistopäivityksen MG582-kameraan, jonka päivämääränäyttö toimi väärin. Ohjelmistopäivityksen tekeminen oli kohtalaisen monivaiheinen kokonaisuus, jossa oli oltava tarkkana - kameran voi saada toimintakelvottomaksi, jos asiat menee oikein kunnolla pieleen. Omalta osaltani päivitys onnistui hyvin ja nyt kamera näyttäisi toimivan oikein.

Jatko:
Vien huomenna loppuviikosta kamerat pönttöineen uusille kuvauspaikoille. Toiveissa on saada kuvia valkohäntäpeuroista.

17. helmikuuta 2012

Scout Guard SG560K-8M -riistakameran satoa

Riistakameratesteissä alkaa tulla mielenkiintoisia tuloksia kuvien ja erinäisten kamerahuomioiden myötä. Videointitestien jälkeen asetin kamerat ottamaan taas valokuvia. Harmikseni Scout Guard MG582-8M -riistakameran patterit olivat simahtaneet heti kättelyssä - ilmeisesti videointi kuluttaa pattereita reippaasti. Toisaalta Scout Guard SG560K-8M -riistakamera onnistui saamaan mukavia kuvia, joissa oli kuitenkin ikävää häiriötä. Tässä kirjoituksessa SG560K-kameran kuvasatoa ruokinnalta.

Aluksi kuvaa maastosta. Pari päivää sitten tuli parisen kymmentä senttiä lunta, mutta kauriit olivat kulkeneet polkuaan ruokinnalle. Tuoreet jäljet mielessä oli jännä ajella kotiin.
riistakamera riistakameratesti kauriin jäljet

Yksinäinen hirvi oli löytänyt tiensä ruokinnalle. Kyseessä on ilmeisesti sama hirvilehmä, jolta meni vasa muutama viikko sitten hirvikolarissa.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K hirvi riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Hirvi viihtyi ruokinnalla melko pitkään - näiden kahden hirviotoksen välillä on nelisen tuntia.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K hirvi riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Kauriit tulivat paikalle keskellä kirkasta päivää.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäkauris riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Kaurispari automaatilla.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäkauris riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Loikkien paikalle - loikkien pois.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäkauris riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Parvi pikkulintujakin vieraili säännöllisesti ruokinnalla. Lintukuvia oli vain pari, joten kameran liiketunnistin ei ollut säädetty sopivaksi (medium-tasolle). Itse asiassa luulen, että tämän kuvan on ainakin osaltaan laukaissut suoraan kohti kilottanut aurinko. Automaatin jyväpöydällä jyväpömpelin takaa taitaa muuten pilkistää närhen pyrstö.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K pikkulintuparvi riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Myös jänis kävi kylässä. Jäniksen kokoinen eläin siis riittää medium-tasolla olevan liiketunnistiminen laukaisuun.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäjänis jänis valkoinen riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Sitten sananen siitä häiriöstä, josta alussa mainitsin. Yökuvauksessa kamera oli ottanut enimmäkseen kuvia, joissa oli todella paljon kohinahäiriötä. Alla malliksi yksi varsin kohinainen kuva.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäkauris riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Kohinaa saa hävitettyä erilaisilla kuvankäsittelyohjelmilla. Kaverini vihjeesta käytin Imagenomic Noiseware -ilmaisversiota. Myös kaikki muut tämän kirjoituksen yökuvat ovat menneet Noisewaren käsittelyn läpi. Varsinkin öisestä hirvikuvasta tuli ihan hyvä. Verrokiksi alla oleva kuva on siis ylläolevasta kohinakuvasta käsittelemällä saatu vedos.
riistakamera riistakameratesti Scout Guard SG560K-8M SG560K metsäkauris riistaruokinta talviruokinta ruokinta-automaatti

Johtopäätökset ja jatko

Näiden kuvauksien mukavinta antia oli ilman muuta se, että kuvia saatiin myös hirvestä ja jäniksestä. Lisäksi nämä kuvaukset vahvistivat käsitystä, että Scout Guard SG560K-8M -riistakameran inframustasalamaa ei eläimet näe, tai se ei kiinnosta niitä lainkaan.

Mutta tuota kohinaongelmaa pitää selvitellä kotitesteissä kyllä lisää. Videokuvauksesa sitä ei tunnu esiintyvän, kuten aiemmin on nähty koti- ja kenttäkuvauksissa. Mutta öisessä valokuvauksessa sitä esiintyy lähes poikkeuksestta.

Otin kamerat nyt maastosta kotiin ja askartelen molemmille laudasta jo aiemmin mietinnässä olleet "linnunpönttösuojat". Lisäksi asennan Scout Guard MG582-8M -riistakameraan ohjelmistopäivityksen, jolla päästään päivämäärävirheestä eroon. Teen tästä päivityshommasta oman kirjoituksena blogiin - siitä on varmaan jollekulle hyötyä. Se kyllä jäi vähän harmittamaan, että en tullut tarkistaneeksi patterien tasoa ja MG582 väsähti heti tämän kuvausjakson alussa.

Kamerat pääsevät taas ensi viikolla tositoimiin. Ajatuksena on viedä kamerat uusille paikoille, joilla kuuluu käyvän erityisesti valkohäntäpeuroja ja hirviä.

12. helmikuuta 2012

Riistakameroiden kenttätestivideot

Edellisessä riistakamerajutussa saatiin ensimmäiset valokuvat maastosta. Tämän kertaisessa juttusarjan episodissa katsotaan kameroiden napsimia videoita.

Ennen videoihin syventymistä muutama valokuva tältä päivältä maastosta, kun kävin kameroiden kuvauspaikoilla tyttäreni kanssa. Hänelläkin on jo oma kamera, joten tältä reissulta saatiin otoksia vähän uudenlaisesta näkökulmasta.

Isi vaihtaa muistikorttia.

Mikä tärkeintä, tuoreet kauriin jäljet antoivat lupauksia videoista. Tämänkin kuvan näpsäisi viiden vanha tyttäreni.

Tunnelmoinnista asiaan: Alla kolme videota Scout Guard MG582-8M -kameran ottamana. Ruokintapaikalla oli ollut varsin vilkasta. Minuutin pätkiä oli saatu yhteensä lähes 80 kappaletta. Videoilla esiintyi pelkästään metsäkauriita. Lisäksi kameraan tallentui paikallisten metsämiesten ruuanlisäyskeikka. Onneksi lumisateisia tyhjiä videoita oli vain vähän. Tietysti mahdollista on sekin, että liiketunnistimen äärialueilla liikkuu joku, jota kamera ei saa vangituksi.

Tämän MG582-kameramallin salama on ns. perinteinen IR-salama. Salamoiden eroista kerroin aiemmassa kirjoituksessani. Se siis loimottaa ihmissilmin nähtävästi punaisena. Myös kauris selvästi näkee salaman ja hetken miettii jo pakenemistakin. Lopulta se rauhoittuu ja alkaa syödä.

Scout Guard MG582-8M -kamera taltioi myös äänen. Kameran toiminnasta tallentuu ääniraidalle taustalta kuuluva aaltomaisesti etenevä suhina, joka ainakin kuulokkeilla kuunneltuina on vähän häiritsevä juttu. Lisäksi tuuli suhisee osassa nauhoituksia kovasti. Ehkäpä se aiemmin mietinnässä ollut linnunpönttösuoja suojaisi kameraa myös tuulen kohinoilta.

Illan suulta vielä yksi video. Varsinaisia päivävideoita ei nyt tässä kuvausjaksossa saatu.

Sitten kaksi Scout Guard SG560K-8M -riistakameran ottamaa filmiä. Tämän ruokinnan ympärillä meno oli ollut paljon hiljaisempaa. Itse arvelin ensin, että tässä kamerassa olisi ollut jotain toimintahäiriötä vähäisen videomäärän vuoksi. Lopulta kuitenkin tulin siihen tulokseen, että paikalla oli ollut vain vähemmän liikettä. Kauriiden lisäksi kameralle taltioitui myös paikalla käyneitä metsämiehiä.

Ensimmäinen video on kuvattu aamun hämärässä. Salama toimii edelleen, koska kauriin silmä hohtaa kirkkaana. Maastossa näkee silti jo selvästi.

Toinen video on otettu kolmen maissa yöllä. Videolla on ensin kaksi kaurista. Toinen niistä häviää vasemmalle. Minusta tässä videossa merkittävin asia on se, että ihmissilmin näkymätön salama ei näyttäisi kiinnostavan kaurista lainkaan - ehkäpä kauriskaan ei siis salamaa näe? Toisaalta tämä inframustasalama näyttäisi olevan toisen kameran IR-salamaa tehottomampi.

Johtopäätökset ja jatko:
Riistakameroiden videointiominaisuus on mukava lisä ruokintapaikkojen tapahtuminen seuraamiseen. Videoimalla voisi saada upeita tilanteita talteen, jos ilveksen onnistuneen kaurisjahdin saisi talteen. Mutta valokuvistakin saa mielestäni hyvän kokonaiskäsityksen alueella liikkuvista eläimistä. Itsestäni tuntuu siltä, että pelkät kuvat riittäisivät omaan käyttööni mainiosti.

Tätä tuntemusta korostaa sekin, että kameroiden videointilaatu ei vastaa valokuvien tasoa. Videot ovat kuitenkin vain 640x480 -kokoisia. Tässä on minusta vissi laadullinen ero viiden tai kahdeksen megapikselin kuviin, joita on nähtävillä aiemmissa kirjoituksissani. Toisaalta vaikkapa mökkivalvontahommissa videointi voisi olla hyväkin ominaisuus. Ainakin kylään tulleista hunsvoteista saisi monipuolisempaa materiaalia ja mahdollisesti kuvissa näkyvän auton rekisteritunnuksen voisi saada paremmin selville.

Ehkäpä tärkein huomio liittyy kameroiden salamoiden eroihin: eläimet selvästi näkevät tavallisen IR-salaman ja se vaatii niiltä vähän totuttelua. Mökkivalvontakäyttöä varten inframustasalama olisi varmasti parempi.

Jätin kamerat edelleen samoille kuvauspaikoille, mutta videoinnin sijaan kamerat ottavat nyt taas valokuvia. Ensi viikolla mahdollisesti vaihdan kameroiden kuvauspaikkaa uusille paikoille toivoen, että kuviin saataisiin kauriiden lisäksi muutakin eläinkuntaa.

11. helmikuuta 2012

Kettujahtia Erätulilla

Pietarsaaressa järjestettiin tänään kettujahti, johon saapui jousimetsästäjiä monelta suunnalta - osallistujia tuli niinkin kaukaa kuin Turusta, Helsingistä ja Rovaniemeltä. Lisäksi tapahtumaan osallistui myös Yle2:n Erätulilla -ohjelma. Tässä kirjoituksessa vähän tunnelmia paikan päältä.

Lähdin taipaleelle jo eilen illalla. Yövyin mökissä, johon kokoontui muita pitkämatkalaisia. Lyhyiden yöunien jälkeen kokoonnuttiin paikallisen ampumaradan parkkipaikalle. Tässä kuvassa ollaan jo tapahtuman hermokeskuksessa aamulla odottavissa tunnelmissa.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

Tapahtuman järjestelyistä vastasi Hopan luontomatkailu. Mika Hopiavuori kokosi porukan kasaan ja esitteli tapahtuman kulkua, turvallisuusohjeet ja muut yleiset kuviot.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

"Making of Erätulilla"


Ennen passipaikoille siirtymistä piti aseet tietysti kohdistaa ensin. Hyvin näytti nuolet löytävän paikkansa harjoitusmaalista.


Sitten siirryttiin vähitellen maastoon. Elämää alueella näytti olevan jälkien perusteella mukavasti.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

Osmankäämimaisemaa passipaikaltani. Jahti tehtiin meren rannassa laajahkon niemen kärjessä ja passit oli enimmäkseen alueen rannoilla. Vaikka pakkanen oli lauhtunut lähelle nollaa, kävi rannalla todella kylmä vinkka ja repusta piti kaivella kaikki varavaatteet päälle.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

Minä olin asevalintani osalta vähemmistössä. En ole koskaan jousimetsästystä kokeillut. Suhtaudun jousimetsästykseen ja golfiin kunnoittavalla pelolla - jos kerran erehdyn kokeilemaan näitä kahta harrastusta, luulen hurahtavani niihin samantien täysillä.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

En nyt tahallani kerro tässä kirjoituksessa päivän kulusta tämän enempää. Voitte katsoa tarkemman raportin tapahtumasta sitten myöhemmin telkkarista. Ilmeisesti jakso esitetään maalis-huhtikuun vaihteessa huhtikuun loppupuolella. Päivä päättyi päivän teemaan sopivasti erätulille.
Erätulilla jousimetsästys kettujahti Hopan luontomatkailu

8. helmikuuta 2012

Riistakameroiden ensimmäiset kenttätestitulokset

Juttusarja riistakameroista etenee pikkuhiljaa. Viime sunnuntaina vein kamerat maastoon ja tänään kävin katsomassa tulokset. Toisen kameran kanssa sää aiheutti pettymyksia, mutta toinen onnistui kuvaamisessa. Tässä kirjoituksessa ensimmäisen kenttätestin parhaat palat.

Sunnuntaina ja maanantaina tuuli oli navakka, lunta sateli melko railakkaasti ja samalla säätila lauhtui hetkellisesti lähelle nollaa, pakastuen taas myöhemmin alkuviikosta. Säätilavaihtelujen vuoksi Scout Guard SG560K-8M -riistakameran linssi ja liiketunnistin menivät kuuraan, eikä kuvauksista ollut tullut mitään. Onneksi toisaalla ollut Scout Guard MG582-8M -riistakamera oli toiminut koko ajan. Näitä lumisadekuvia oli kyllä melko paljon.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa

Mutta lumisateisessa säässä kahlaili myös kauris. Päivämäärä on näissä kuvissa edelleen väärin. Olen saanut jo maahantuojalta kameraan ohjelmistopäivityksen, mutta teen sen vähän myöhemmin ja kirjoittelen siitäkin sitten oman jutun tänne blogiin.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Kameran salama vähän ihmetytti eläintä.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Sitten niitä olikin jo kaksi.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Näissä kuvissa salama on toiminut edelleen. Ilmeisesti aamun sarastus ei vielä ole riittävän valoisa.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

"Huuto 1"
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Hetkeä myöhemmin sää valkeni riittävästi, että salama lopetti toimintansa.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Keskipäivän kauriit.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

"Huuto 2"
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Pariskunta viime yöltä.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Tämän kuvausjakson paras poseeraus.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Siinä se napottaa nättinä.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti lumisade riistakamerassa kauris

Pitää vielä mainita Scout Guard MG582-8M -riistakameran datalähetyksestä. Olin asettanut kameran lähettämään päivittäisen raportin aamulla klo 8:00. Alla esimerkki tämän aamuisesta raportista. Viesti on lyhyt ja ytimekäs: 168 kuvaa otettu ja onnea matkaan. Lisäksi viestissä on liitteenä viimeisin otettu kuva. Tämä päiväkohtainen raportti on minusta hyvä ja toimiva ominaisuus ja tätä käyttötapaa on varmasti viisasta käyttää jatkossakin.
Scout Guard SG560K-8M riistakamera riistakameratesti sähköpostiraportti

Johtopäätökset ja jatko
Harmillista, että Scout Guard SG560K-8M -riistakamera oli jäätynyt umpeen, eikä kuvaukset onnistuneet. Putsasin kameraa parhaani mukaan hanskoilla ja sormilla. Luulenpa kuitenkin, että parasta olisi käyttää jotain optiikan huurteenestoainetta. Sellaista on saatavilla mm. silmälasikaupoista. Lisäksi olisi varmasti viisasta rakentaa laudasta eräänlainen "linnunpönttö" suojaamaan kameraa tuiskulta ja sateelta.

Hyväksi onneksi Scout Guard MG582-8M -riistakamera oli kuvauksissa onnistunut. Kuvat yöltä ja päivältä vaikuttaa omaan silmään hyvälaatuisilta. Myös sähköpostiin tuleva päiväraportti näyttää toimivan hienosti. Päiväraportissa on myös se hyvä ominaisuus, että sen tulematta jääminen kertoo patterien loppumisesta tai muusta vikatilanteesta.

Asetin molemmat kamerat ottamaan nyt seuraavaksi videota. Seuraavan kerran käyn tarkastamassa kamerat sunnuntaina.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla