6. huhtikuuta 2012

Tehdään huuhkaja

Keväinen varisjahti on tärkeää riistanhoitotyötä. Varikset ja harakat ovat tehokkaita pesärosvoja, jotka putsaavat varsinkin sorsien pesät rannoilta. Riistalintujen munien lisäksi riettalintujen suihin katoaa helposti myös muiden lintujen jälkikasvu - varsinkin isokuovi ja töyhtöhyyppä kärsivät varislintujen tuhotöistä. Myöhäisen kevään varisjahti on tehokkainta huuhkajan avulla. Pöllö on varisten vihollinen ja ne haluavat ajaa pedon tiehensä. Siksi askartelin huuhkajan. Tässä kirjoituksessa vähän vinkkejä huuhkajan rakenteluun.

Huuhkajan teko alkaa routaeristelevyjen liimailulla. Routaeristelevy on tavallista styroksia kestävämpää, eikä lopputulos ole liian painava. Levyjen mitat olivat 60x50 ja levyjä liimailin yhteensä 12 kappaletta. Liimaksi sopii monenlaiset aineet, mutta Sikaflex on varmasti myös veden ja iskunkestävää tavaraa.
Huuhkajan vartalon liimailua

Liimauksen jälkeen aloitin jo sahailemaan hyypiän muotoja, kunnes hoksasin, että kiinnityssalko oli unohtunut. Levypaali piti siis ratkoa keskeltä auki ja upottaa alumiiniputki paikoilleen. Alumiiniputki on sähkötarvikkeena myytävää 40 millistä Japp-putkea. Tästä kohtalaisen edullista materiaalista on kätevä tehdä kestävä, kevyt ja helposti kuljetettava salko. Putken jatkaminen on kätevää erillisillä jatkosmuhveilla. Itselleni tuli yhdeksän metrinen salko. Sen luulisi riittävän alkajaisiksi.
Huuhkajan vartalon liimailua

Kun putki oli liimattu paikalleen, jatkoin sahaamista. Toimivimmat työkalut olivat selkäsaha ja taipuisateräinen avaimenreikäsaha.
Huuhkajan vartalon sahailua

Kun muodot alkoi olla kohdillaan, päällystin pöllön vaaleanruskealla teddykankaalla. Pyöreiden muotojen ja siitä seuranneen asettelu- ja leikkauspähkylöinnin vuoksi tässä työvaiheessa vierähti aika monta tuntia. Kiinnitin kankaankin Sikaflexillä.
Houkutinhuuhkajan vartalon päällystämistä

Lopulta teddykangas asettui paikoilleen ja alkoi yksityiskohtien viilaus. Olin tilannut "oikeat" huuhkajan lasisilmät englantilaisesta verkkokaupasta, jossa oli myynnissä erilaisia eläinten täyttämiseen tarkoitettuja värkkejä. Mustalla ja tumman ruskealla spriiliukoisella tussilla huuhkajan väritys alkoi saada lopullisen ulkoasun.
Houkutinhuuhkajan vartalon värittämistä tussilla

Pitäähän huuhkaimella nokkakin olla. Vuolaisin sen pikaisesti koivuhalosta ja tussasin mustaksi. Kulmakarvoiksi liimasin viimesyksyisen rusakon korvat, joita värjäsin tussilla tummemmiksi. Korvien sisälle laitoin paksun rautalangan tueksi, mutta en ole kovin tyytyväinen lopputulokseen. Pitää miettiä myöhemmin parempaa kiinitystapaa. Löytyisikö lukijoilta ideoita?
Houkutinhuuhkajan pää ja yksityiskohtia

Tältä se valmis lopputulos sitten näyttää. Olen varsin tyytyväinen lopputulokseen. Päästä tuli vähän turhan iso ja muutenkin pöllö on ehkä vähän turhan leveä. En osannut huomioida teddykankaan paksuntavaa vaikutusta. Mutta eiköhän tämä toimi kuitenkin.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Sivuprofiili on minusta aika onnistunut.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Samoin selkäpuolelta pölvästi näyttää hyvältä.
Houkutinhuuhkajan vartalo

Askarteluprojektin kustannuksista vähäsen:
- Routaeristelevyt oli ilmaisia, sain ne naapurista.
- Teddykangas maksoi 5,50€
- Silmät 13,90€ postikuluineen
- Tussit euron pari kappaleelta
- Sikaflex 221 10€/tuubi. Tuubeja meni projektissa vajaa kolme.
- 9 metriä alumiiniputkea ja muhvit maksoivat yhteensä 60€
Eli mikään kovin halpa kokonaisuus tästä ei tullut. Toivottavasti härveli kuitenkin kestää käyttöä vuositolkulla. Alumiinisalkoa voin hyödyntää syksyllä myös kyyhkyjahdissa, joten sille tulee vähän muutakin käyttöä.

Päivitys 20.7.2013
Huuhkaja toimii käytännössä oikein hyvin. Silti minun pitää tehdä uusi kehitysversio talvella. Huuhkajan kyljet ja rinta ovat liian tasaisia ja pöllö on siksi hyvin herkkä tuulelle. Pienillä tasaisten pintojen pyöristämisillä uskon huuhkajan pysyvät puun latvassa vielä paremmin. Samoin päätä voisi pienentää vähän.

11 kommenttia :

 1. Kiitos kommentista. Uretaani olisi varmaan parempi liima-aine tuossa. Uskon kuitenkin, että tuo sikaflex kestää tarpeeksi. 

  VastaaPoista
 2. oisit liimannu uretaanilla levyt yhteen..monta kertaa halvempaa ja ihan sata varmasti tulee lujempi..

  VastaaPoista
 3. Hopan Luontomatkailu28. heinäkuuta 2012 klo 19.47

  Ei ole suuri. Ainoa mitä minä olisin suurentanut niin silmiä, Itsellä usean omatekoisen huuhkajan testi. Yksi huuhkaja rupesi toimimaan kun siihen pistettiin todella ylikoon silmät. Silmät olivat halkaisijaltaan 3,8 cm. Mutta tämä sinun pöllö oli muuten todella hienosti rakennettu. Itsellä suurin pöllä on ollut 1 metrin mittanen ja toimii todella hyvin isoilla silmillä. 

  VastaaPoista
 4. Loistava idea ja toteutus :)

  Laitoin linkkivinkkin Terveiset ravintoketjun huipulle .comiin

  VastaaPoista
 5. Kiitos :-) Olin kyllä itsekin tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka pöllöstä tuli vähän turhan iso, uskon sen toimivan silti hyvin. Sorsastuksessa ja hanhihommissakin käytetään monesti magnum kaaveita. Olkoon tämä siis magnum-pöllö :-)

  VastaaPoista
 6. oletko itse varisjahtia harrastanut? mietin vaan että onnistuisikohan varisjahti talvella ja syksyllä ilman että tarvitsee poikkeuslupia hankkia? kun sekin ihan hyödyllistä ja mukavaa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kysymästä. Ainahan se varisjahti on hyödyllistä. Keväällä (poikkeusluvilla) tapahtuva metsästys on sikäli tehokasta, että varis on ns. osittaismuuttaja. Eli osa linnuista jää talveksi ja osa muuttaa etelään. Keväällä pääsee harventamaan palaavia muuttoparvia.

  Huuhkaja on erityisen tehokas keväällä. Tiedän kyllä joidenkin harrastavan kuvapyyntiä syksyllä. Minulla vaan on silloin muut metsästyskohteet päällä silloin :-)

  VastaaPoista
 8. ok. ajattelin kyllä itse ensi vuodeksi poikkeuslupia hakea. onkohan kovin vaikeaa saada luvat?

  VastaaPoista
 9. Ei se vaikeaa ole, kunhan perusteet on kunnossa. Minäpä voisin kirjoitella asiasta pienen tarinankin. Omat poikkeusluvat odottaa postissa lunastusta, niin asia on sikäli ajankohtainen.

  VastaaPoista
 10. joo, mielelläni lukisin, jos kirjoittaisit. olisi ensi vuodeksi jo valmiiksi tietoa! :)

  VastaaPoista
 11. keksikääpä miten saisin tekohuuhkajan joka heiluttelee siipiään ja ja akulla tai aurinkopaneelilla toimiva palkkio toimivasta ratkaisusta

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla