3. helmikuuta 2012

Takapihakokeilut Scout Guard MG582-8M -riistakameralla

Juttusarja etenee. Nyt mennään Scout Guard MG582-8M -riistakameran kanssa takapihalle, kokeillaan yökuvausta ja testaillaan sähköpostin lähettämistä maastosta.

Yövideokuvauksesta:
Menin koirien kanssa iltalenkille klo 23 ja videoin Nallen noutohommia. Näissä noutotreeneissä oli tärkeää saada kuvaa, eikä niinkään monipuolisia ja onnistuneita treenejä. Keli oli hyvä: pilvetön tähtitaivas ja rapsakka pakkanen. Kameran videon pituus on rajattu korkeintaan minuuttiin ja 640x480 asetuksella lopputulos on noin 41-42 megatavuinen filmi.

Alla on vajaan minuutin video treeneistämme. Selkeässä säässä puut erottuvat terävästi ja yllättävän kauas - jonnekin 26-27 metrin päähän. Kamera taltioi myös ääntä, mutta mikrofoni ei ole ilmeisesti kovinkaan herkkä, kun omat käskyt koiralle eivät kuulu käytännössä lainkaan. Tämän kameran infrapunasalama on perinteinen, eli sen näkee selvästi metrien päähän punaisena loimotuksena. Yökuvaustestin lopputulos on minusta mainio: infrapunasalama valaisee mukavasti pitkälle ja laajalle alalle.

Valokuvaus päivällä
Vein kameran tänään kuvaamaan takapihan siemenautomaatteja. Samalla asetin kameran lähettämään kaikki kuvat sähköpostiin mobiililaajakaistalla. Lintujen kuvaaminen onnistui ainoastaan herkimmällä liiketunnistimen asetuksella. Vaikka kuvissa olevan lämpötila näyttää vähän mitä sattuu, oli ulkona noin 20 astetta pakkasta - ehkä kamera ei ehtinyt jäähtyä kunnolla. Samoin kuvan päivämäärä on väärin ohjelmistovirheen vuoksi. Tähän on lupailtu pikaista korjausta.
Scout Guard MG582-8M Riistakamera Riistakameratesti Talitiainen

Ja kuvia alkoi tippua sähköpostiin. Viestien kelloajoista näkee, että kameralla menee aina parisen minuuttia kuvan pakkaamiseen ja lähettämiseen. Tuona aikana kamera ei ota kuvia.

Käpytikkakin tuli käymään. Vastaavia kuvia ennätti tulla sähköpostiin noin 150 kappaletta, ennenkuin pattereista loppui veto.
Scout Guard MG582-8M Riistakamera Riistakameratesti Käpytikka

Johtopäätökset:
Nämä testit paljastivat Scout Guard MG582-8M -riistakamerasta paljon tärkeää tietoa. Yhtäältä yövideokuvaus toimii hyvin ja infrapunasalama valaisee maaston erinomaisesti. Toisaalta päiväkuvauksissa sain haarukoitua liikentunnistimen herkkyyttä. Tavalliseen riistakuvaukseen kannattaa käyttää medium tai low -herkkyyksiä.

Lisäksi huomionarvoista oli, että kuvien lähettäminen pakkasilla kuluttaa pattereita valtavasti. Talvikäyttöön kannattaa siis vakavasti harkita ulkoista akkua. Toisaalta kannattaa miettiä myös sitä, kannattaako joka ikistä kuvaa lähetyttää sähköpostiin. Kameran lähetysasetuksia voi muokata niin, että kamera lähettää vain kerran päivässä koosteraportin kuvista. Vaihtoehtoisesti päiväkohtaisesti lähettävien viestien maksimimäärä on myös säädettävissä.

Jatko:
Vien kamerat sunnuntaina kuvaamaan oikeaa riistaruokintaa. Huomenna kokeilen vielä pikaisesti tarkemmin liiketunnistimen herkkyyttä koirieni avulla.

4 kommenttia :

 1. Nyt myös on hyvä saada tietää akun kestävyys tällaisella kelillä. 
  Itteäni vieläkin kiinnostaa akkujen kesto...kuinka kauan ne kestää 
  ilman 'huoltoa'? Meillä kun tuo kamera tulisi saareen...
  Nytkin viimeksi sielä käyty lokakuussa. 

  VastaaPoista
 2. Kesämökkivalvontaan ulkoinen akku olisi tosiaan kätevin ja sen käyttöaikaa olisi kyllä syytä selvitellä lisää. Ns. vapaa-ajan akku olisi tavallista auton akkua parempi, sillä se kestää tyhjentymistä paremmin. Itselläni ei ole oikein hallussa elektroniikan perusteet, mutta ymmärtääkseni käyttöaika kai pitäisi olla laskettavissakin, jos saisi tietoon kameran virrankulutuksen ja akun Ah-määrän. Ehkäpä joku muu lukija osaisi kommentoida tähän lisää?


  Tässä testissähän pattereita ja kameraa "kiusattiin" rankemman kautta. Oli kova pakkanen, liiketunnistin herkimmällä ja jokainen kuva tuli lähettää sähköpostiin. 

  VastaaPoista
 3. Kyllä kait tuo teoriassa on laskettavissa aivan yksinkertaisesti niin, että jakaa ampeeritunnit ampeereilla (Ah/A) ja vastaus on tunneissa. Tosin näin saatu arvo ei oikein voi olla tarkka, koska akun kapasiteetti ilmoitetaan yleensä hieman optimistisesti yläkanttiin (ja kyky heikkenee iän myötä) ja kamera ei kuluta virtaa tasaisesti, vaan valmiustilassa selkeästi vähemmän, kuin äksönissä.

  Sitten tulee nämä pakkaset, -18 asteessa auton akku pystyy luovuttamaan vain puolet tehostaan. Ja tämä siis pätee jäljellä olevaan lataukseen. Puolillaan oleva akku jäätyy kokonaan -25 asteessa ja kokonaan tyhjä akku jäätyy -10 asteessa.

  VastaaPoista
 4. Ihan totta. Tuo pakkanen ja kameran virrankäyttö eri tilanteissa tekee varmaan kaikista laskelmista parhaimmillaan teoreettisia - pahimmillaan huuhaata :-)

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla