25. joulukuuta 2010

Armeijan aarrearkku

Käväisin paikallisessa armeijan ylijäämätavarakaupassa pitkästä aikaa juuri ennen joulua. Löysin sieltä mukavan arkun, josta saan patruunoille hyvän säilytyslaatikon. Se on siihen käyttöön tematiikaltaan ihan sopiva. Lisäksi se on lukittavissa, joten saapahan olla a-tarvikkeet kunnolla lukkojen takana. Arkun voisi entisöidäkin, mutta minusta tuo on tuollaisenaan oikein hieno.

Arkku on täysin toimintakuntoinen: kannen saranat eivät edes kitise, kannen stoppari toimii ja lukkokin toimii. Lukon toimintaa kokeilin pihdeillä vääntämällä, koska harmikseni avainta lukkoon ei kaupassa ollut. Osaisiko joku antaa vihjeitä, mistä tuohon sopivaa avainta voisi alkaa kyselemään? Vai onko viisainta panna avain suoraan sepän tehtäväksi? Alla muutamia kuvia arkusta. Lisäksi olisin kiinnostunut kuulemaan arkusta tietäviltä lisätietoja - näin erityisen oloisella arkulla on varmaan aikanaan ollut persoonallisia lempinimiä jne.

Arkun ulkomitat on 72x42x38. Painoa en punninnut, mutta on sitä ainakin reilu pari kymmentä kiloa. Kantokahvoja löytyy joka puolelta runsaasti. Täyteen pakattuna tätä ei yksinäinen lämäri, eli lääkintämies, niin vain siirtänytkään. Lukko, johon avainta kaipailen, näkyy tuossa arkun etuseinän yläreunassa.

Arkun alkuperäinen sisältö on merkitty armeijatyyliin selkeästi ja näkyvästi.

Kontiolahdelta se lähti ja Ilmajoelle päätyi. Osoitekortista ei päivämäärämerkintöjä löytynyt.

Kannesta löytyy kaksi erillistä pientä lokeroa ilmeisesti erilaisia asiapapereita varten. Lisäksi kannessa on myös hyvin tarkka kuvaus arkun alkuperäisestä sisällöstä, johon on kuulunut mm. pullollinen spriitä, instrumentteja ja erilaisia ohjekirjoja.

Arkkuun oli jäänyt osa näistä ohjekirjoista...

Kenttälääkintävarusteet vuodelta 1942

Lääkeluettelo vuodelta 1940. Arkussa oli myös Joukko-osaston Sairaspäiväkirja vuodelta 1964, josta löytyi eräänkin Onnin ja Toivon, sekä satojen muiden miesten, diagnoosit ja hoitotoimenpiteet. Onnille ja Toivolle oli määrätty Disperiiniä ja pari päivää VP:tä.

Tässä vielä harmillisen suttuinen kuva siitä lukosta, johon ei avainta löytynyt. Avaimen pitäisi olla siis pyöreä ja siinä pitäisi olla kolmion muotoinen reikä. Kolmion sivu on viisi milliä, aukon läpimitta 12 milliä.

4 kommenttia :

 1. Hei,

  Meillä on töissä tuon näköisiä lukkoja, ja tietty niihin avaimia. Samantyylisiä löytynee monista sähkökytkentäkaapeista.

  VastaaPoista
 2. Olipa hyvä, että kommentoit tähän. Tuo avainasia on vähän unohtunut tässä matkan varrella. Pitääpä käydä sähkötarvikekaupoista katselemassa. Kiitos vinkistä :-)

  VastaaPoista
 3.  Väärinymmärrys :)

  VastaaPoista
 4. Offtopiccia, mutta lähellä näköjään asut, kun itse asun Seinäjoella :)
   

  VastaaPoista

Hei,

Kommentointi on vapaata. Roskaposti, selvästi laittomuuksiin yllyttävät viestit ja muu sopimaton materiaali poistetaan. Tämä blogi pidetään tarkoituksellisesti anonyymina. Jos tunnet minut jostain, älä käytä koirien tai henkilöiden nimiä, paikkakuntia tms. tunnistetietoja kommenteissasi.

 
Copyright © 2014 Tapiolan Takamailla